Türkiye’deki tarım sektöründe faaliyet gösteren girişimler

Türkiye’deki tarım sektöründe faaliyet gösteren girişimler. Bu girişimler, tarımın çeşitli alanlarında teknoloji ve yenilikleri kullanarak çiftçilere, tarım işletmelerine ve sektör paydaşlarına çeşitli hizmetler sunmaktadır.

İşte bu girişimlerden bazıları hakkında kısa bir bilgilendirme;

  1. Afara Pamuk hasadı sonrasında yere dökülen yüzde 5 ila yüzde 20 seviyesindeki pamukları görüntü işleme ile tespit ediyor. Robotik kollarla da bulunduğu koordinattan toplayan tarım robotu olarak öne çıkıyor. Türkiye’de 1 yılda yere dökülen 130 milyon dolarlık pamuğun kazanılmasına ve verimliliğin arttırılmasına odaklanıyor
  2. Agcurate: Uydu verilerini kullanarak tarım arazilerinde tespit ve verim analizleri yapar.
  3. Agrifeat: Drone ve görüntü işleme teknolojileri kullanarak hassas tarım uygulamaları, danışmanlık ve risk analizi sağlar.
  4. Agrobil: Çiftçilerle doğrudan iletişime geçmeyi amaçlayan bir platformdur ve şirketlere toplu alım yapma imkanı tanır.
  5. Agricultural Ventures: Gıda, tarım ve hayvancılık sektörlerinde faaliyet gösteren girişimleri ve yatırımcıları bir araya getirir.
  6. Agrinte: Tarım sensörleri kullanarak bitkisel ürün gelişimi, hastalık ve zararlı takibi yapar.
  7. Agriofinans: Tarım finansmanına çevresel, sosyal ve kurumsal yönetişim (ESG) kriterlerini dahil ederek çiftçilere düşük faizli kredi imkanı sağlar.
  8. Agrotics: Hava ve toprak verilerini toplar ve bu verilerin işlenmesini sağlar.
  9. Agrovisio: Bitki gelişimi takibi, uydu görüntüsü işleme, risk ve verim analizi yapar.
  10. Akıllıköy: Yeni tarım teknolojilerini kullanarak örnek bir tarım modeli oluşturmayı hedefler.
  11. Arppha: Çiftçilere bilgi sağlayan mobil uygulama ve alış satış platformu üzerinde çalışmalar yapar.
  12. BeePlant : İTÜ ARI Teknokent’te konumlanan bir girişim, insan ve arı sağlığını koruyan modüler bir kovan sistemini sunmaktadır. Bu sistem, tek tuşla arı sütü üretimini ve larva transferini sağlamak için geliştirilen algoritma ve petek aktarım sistemi ile öne çıkmaktadır. Türkiye’deki arıcılar için yenilikçi bir çözüm olan bu yapay zeka destekli otomatik arı sütü üretim makinesi, aynı zamanda daha yüksek verimlilik sunarak sektöre katkı sağlamaktadır.
  13. Biyoorius, Biyopoda, Biyoven: Tarımsal üretimde zararlı kontrolünde kullanılmak üzere kimyasallara alternatif böcek yetiştirme konusunda çalışan girişimler.
  14. Çiftçiden Eve: Doğal-organik üretim yapan çiftçilerin ürünlerini online olarak satabildikleri bir platform.
  15. Çiftçi Pazaryeri: Çiftçilerin hasatlarını toptan alıcılarla buluşturan bir satış platformu.
  16. Doktar: Tarımda dijital servisler, sensörler ve diğer tarım teknolojileri üzerine çalışan bir girişim.
  17. Ekobes, Ekofen: Tarımsal üretimde zararlı kontrolünde kullanılmak üzere kimyasallara alternatif av veya konukçu böcek yetiştirme konusunda çalışan girişimler.
  18. Esular: Nesnelerin internetini kullanarak, tarımsal, peyzaj ve özel sulama alanlarında sensör destekli, kablosuz ve otomatik akıllı sulama çözümleri sunan bir girişim, maliyetleri azaltarak verimliliği artırmayı amaçlamaktadır. Geniş arazilerde sulama zorlukları ve yüksek su maliyetleri gibi problemleri çözmeyi hedefleyen bu girişim, etkili sulama teknolojileri ile çiftçilere çözümler sunmaktadır.
  19. Frux :Teknopark İstanbul bünyesinde bir girişim olan Frux, yapay zeka ve nesnelerin interneti entegreli dikey topraksız tarım sistemlerine odaklanmaktadır. Şehir merkezlerinde sürdürülebilir bir tarım çözümü sunarak mevsimden bağımsız, yılın 365 günü minimum kaynak kullanımı ve sıfır pestisit ile maksimum verimlilikte üretim hedeflemektedir. Su, gübre ve toprak kullanımını azaltarak şehirleri tarım arazilerine dönüştürmeyi amaçlıyor.

Bu girişimler, tarım sektörüne çeşitli açılardan katkıda bulunarak sürdürülebilirlik, verimlilik ve çiftçi refahı gibi konuları ele almaktadır.